INCI – Wszystko, co musisz wiedzie膰 o INCI i jak nauczy膰 si臋 je interpretowa膰

Z pewno艣ci膮 niejednokrotnie s艂ysza艂e艣 o znaczeniu INCI w kosmetyce, ale mimo to mo偶liwe jest, 偶e nie wiesz do ko艅ca, co to jest i do czego s艂u偶y. Umiej臋tno艣膰 odczytywania INCI na temat produkt贸w kosmetycznych i nauka jego interpretacji mo偶e by膰 bardzo przydatna, aby u艣wiadomi膰 sobie, jakie produkty spo偶ywamy lub nak艂adamy na nasze w艂osy i cia艂o. W tym artykule przedstawimy wszystkie klucze dotycz膮ce INCI i kilka wskaz贸wek, jak je poprawnie interpretowa膰.

Zawarto艣膰
Co to jest INCI?
INCI to angielski skr贸t od International Nomenclature Cosmetic Ingredient. Co w j臋zyku polskim oznacza: mi臋dzynarodowe nazewnictwo sk艂adnik贸w kosmetycznych. Zasadniczo i jako podsumowanie, INCI jest uniwersalnym j臋zykiem, w kt贸rym wymienia si臋 sk艂adniki produktu kosmetycznego, zar贸wno naturalnego, jak i nie.

Zosta艂 stworzony w 1973 roku przez Personal Care Council, ameryka艅skie stowarzyszenie, kt贸re stara艂o si臋 zapewni膰 ustandaryzowan膮 metodologi臋 odczytywania sk艂adnik贸w na etykietach produkt贸w kosmetycznych. W ten spos贸b ka偶dy m贸g艂 pozna膰 sk艂ad kosmetyku w dowolnym miejscu na 艣wiecie. Nast臋pnie INCI zosta艂 wprowadzony obowi膮zkowo w krajach Unii Europejskiej w 1998 roku.

INCI JEST OBOWI膭ZKOWE NA WSZYSTKICH PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH.
INCI Code Cosmetics: do czego s艂u偶y?
艢wiat kosmetyk贸w, jak wspomnieli艣my, by艂 zal膮偶kiem powstania kodu INCI. Kilkadziesi膮t lat po jego powstaniu, jego dzisiejsze znaczenie nie budzi w膮tpliwo艣ci. Na poziomie konsumenckim INCI w kosmetykach pozwala nam zweryfikowa膰, czy to, co znajduje odzwierciedlenie w reklamie niekt贸rych produkt贸w.

Z pewno艣ci膮 wi臋cej ni偶 jeden raz spotka艂e艣 si臋 z produktami, kt贸re wskazuj膮 鈥0% paraben贸w鈥 lub 鈥瀊ez siarczan贸w鈥, kt贸re maj膮 odzwierciedla膰 brak tych zwi膮zk贸w, chocia偶 produkt mo偶e zawiera膰 inny sk艂adnik o podobnych w艂a艣ciwo艣ciach. Innym razem etykieta odzwierciedla zawarto艣膰 jakiej艣 ro艣liny lub produktu naturalnego, a czytaj膮c INCI, weryfikujemy, czy znajduje si臋 on na ko艅cu listy (p贸藕niej wyja艣nimy, co to dok艂adnie oznacza).

Gdzie szuka膰 INCI
INCI musi znajdowa膰 si臋 na etykietach produkt贸w kosmetycznych. Jego u偶ycie jest regulowane na szczeblu mi臋dzynarodowym. Zazwyczaj list臋 sk艂adnik贸w znajdziemy z ty艂u etykiety, z ty艂u lub z boku.

 

Jak to przeczyta膰?
Uniwersalnym j臋zykiem odzwierciedlaj膮cym sk艂adniki INCI jest j臋zyk angielski. Zar贸wno sk艂adniki syntezy chemicznej, jak i sk艂adniki naturalne. Oczywi艣cie, gdy w sk艂adzie znajduj膮 si臋 substancje pochodzenia ro艣linnego, nazwa naukowa ro艣liny, z kt贸rej pochodz膮, jest podawana po 艂acinie i towarzysz膮 im s艂owa woda, olej, mas艂o, wosk itp. aby wskaza膰, jakiego rodzaju jest to sk艂adnik: hydrolat, olej, t艂uszcz, wosk itp.

Innym wa偶nym aspektem, zw艂aszcza od kilku lat rozwoju nanotechnologii, jest to, 偶e je艣li jakikolwiek sk艂adnik wyst臋puje w postaci nanomateria艂贸w, musi by膰 oznaczony terminem 鈥瀗ano鈥.

Jak interpretowa膰 INCI?
Teraz, gdy wiemy, gdzie znale藕膰 i jak czyta膰 INCI, nadszed艂 czas na najwa偶niejsz膮 rzecz: umie膰 to zinterpretowa膰. Do tego nie jest konieczna wiedza na temat receptury, ale wa偶ne jest, aby zna膰 pewne szczeg贸艂y i zna膰 kilka podstawowych zasad, kt贸re pomog膮 nam poprawnie zinterpretowa膰 INCI w kosmetykach.

Wa偶nym aspektem jest to, 偶e sk艂adniki musz膮 pojawia膰 si臋 w kolejno艣ci od najwy偶szego do najni偶szego, zgodnie z ich zawarto艣ci膮 procentow膮 w formule. Oznacza to, 偶e te, kt贸re pojawiaj膮 si臋 jako pierwsze, to te, kt贸re maj膮 najwy偶szy udzia艂 w sk艂adzie produktu; natomiast te, kt贸re pojawiaj膮 si臋 w finale, znajduj膮 si臋 w mniejszej ilo艣ci (w niekt贸rych przypadkach nawet minimalnej, jak w przypadku zapach贸w).

Z drugiej strony na niekt贸rych etykietach INCI obok sk艂adnik贸w mo偶na znale藕膰 gwiazdki. Ale co dok艂adnie oznaczaj膮? Bardzo 艂atwe. Je艣li obok sk艂adnika widzimy gwiazdk臋, oznacza to, 偶e mamy do czynienia ze sk艂adnikiem ekologicznym. Z drugiej strony, je艣li widzimy dwie gwiazdki (**), w takim przypadku pochodzi z organicznych olejk贸w eterycznych. Nie jest to og贸lna zasada, ale, jak m贸wimy, niekt贸re marki j膮 odzwierciedlaj膮.

 

Najcz臋stsze sk艂adniki kosmetyk贸w
Je艣li cz臋sto sprawdzasz sk艂adniki dowolnego produktu, zauwa偶ysz, 偶e s膮 takie, kt贸re cz臋sto si臋 powtarzaj膮. Na przyk艂ad dwa terminy, kt贸re bardzo cz臋sto pojawiaj膮 si臋 w INCI to: perfumy i zapach. To zapachy produkt贸w. Mog膮 sk艂ada膰 si臋 z wielu r贸偶nych sk艂adnik贸w (cytryna, kwiat pomara艅czy, kokos…), a mimo to pojawiaj膮 si臋 w kompozycji po prostu jako perfum lub zapach. St膮d jego wy偶sza cz臋stotliwo艣膰.

Je艣li m贸wimy o szamponach, kolejnym z najcz臋stszych sk艂adnik贸w INCI s膮 siarczany. Kr贸lowie piany! Rozmawiali艣my ju偶 o dzia艂aniu siarczan贸w i wskazujemy niekt贸re szampony bez siarczanowe, kt贸re mog膮 si臋 przyda膰 w niekt贸rych konkretnych przypadkach (na przyk艂ad, je艣li farbowa艂e艣 w艂osy). Mo偶esz wi臋c by膰 spokojny: s膮 ca艂kowicie bezpieczne. Znajdziesz je w INCI jako siarczany (np. sodium lauryl sulfate – laurylosiarczan sodu).

 

A co z parabenami? S膮 prawdopodobnie najcz臋艣ciej u偶ywanymi konserwantami w kosmetyce, a mimo to maj膮 z艂膮 reputacj臋. A wszystko pomimo tego, 偶e r贸偶ne badania wykaza艂y, 偶e s膮 bezpieczne i nie ma problemu w ich stosowaniu. W rzeczywisto艣ci s膮 one niezb臋dne na przyk艂ad do odstraszania bakterii. Niekt贸re z tych, kt贸re mo偶na zastosowa膰, to na przyk艂ad methylparaben i ethylparaben.

Przejrzyste formu艂y w Tahe
Jako profesjonali艣ci kosmetyczni, jednym ze zobowi膮za艅, jakie podejmujemy w Tahe wobec naszych klient贸w, jest dostarczanie mo偶liwie najbardziej przejrzystych informacji o sk艂adnikach, kt贸rych u偶ywamy w naszych kosmetykach. Aby mie膰 pewno艣膰, 偶e nasze sk艂adniki nie s膮 toksyczne ani zanieczyszczaj膮ce, zawsze publikujemy ich INCI, ich w艂a艣ciwo艣ci, sk艂adniki aktywne i ich zastosowanie w kosmetykach w dokumentacji ka偶dego produktu.

Aplikacje kosmetyczne: czy s膮 niezawodne?
By膰 mo偶e znasz aplikacj臋, kt贸ra analizuje sk艂ad produkt贸w za pomoc膮 prostego skanowania kod贸w kreskowych. Ale czy s膮 niezawodne? Prawda jest taka, 偶e 鈥嬧媡e aplikacje kosmetyczne pope艂niaj膮 kilka b艂臋d贸w, kt贸re prowadz膮 do b艂臋dnych wniosk贸w na temat rzekomej toksyczno艣ci tych produkt贸w. Po pierwsze dlatego, 偶e nie odr贸偶niaj膮 niebezpiecze艅stwa od ryzyka (wszystkie substancje s膮 niebezpieczne, nawet woda!). Po drugie, poniewa偶 te aplikacje nie bior膮 pod uwag臋 procent贸w sk艂adnik贸w zawartych w formule, kt贸re w wielu przypadkach s膮 minimalne lub prawie nie istniej膮. I po trzecie, ale nie mniej wa偶ne, poniewa偶 nie korzystaj膮 nawet z odpowiednich 藕r贸de艂 naukowych, takich jak te, o kt贸rych wspominali艣my w tych artyku艂ach.

Nale偶y pami臋ta膰, 偶e wszystkie produkty, kt贸re trafiaj膮 na rynek, zosta艂y poddane rygorystycznej i naukowej ocenie oraz przechodz膮 wyczerpuj膮ce kontrole zdrowotne. 呕adna marka nie odwa偶y si臋 wystawia膰 na sprzeda偶 produkt贸w, kt贸re nie s膮 bezpieczne! Dlatego nasza rekomendacja brzmi: nie ufaj wnioskom aplikacji kosmetycznych. Jak ju偶 powiedzieli艣my, lista INCI jest najlepszym przewodnikiem, aby wiedzie膰, czy produkt jest bezpieczny, czy nie. Bardzo wa偶ne: pami臋taj, 偶e sk艂adniki s膮 uporz膮dkowane wed艂ug ich st臋偶enia.

 

Wnioski: INCI w kosmetykach i jego warto艣膰 dla klienta
Jak mo偶na by艂o zweryfikowa膰, w bran偶y kosmetycznej panuje du偶a kontrola i regulacja. W tym sensie INCIS s膮 podstawowym narz臋dziem. Opr贸cz tego, 偶e s膮 obowi膮zkowe, zapewniaj膮 one warto艣膰 dodan膮 do produktu, a ponadto oferuj膮 u偶ytkownikowi ko艅cowemu niezb臋dne informacje. W celu dalszego uregulowania wszystkie sk艂adniki kosmetyk贸w musz膮 znajdowa膰 si臋 na oficjalnym wykazie sk艂adnik贸w kosmetycznych Uni贸n Europea Cosing聽. Ale je艣li wolisz szybsz膮 opcj臋, mo偶esz skorzysta膰 ze strony internetowej ze sk艂adnikami kosmetycznymi, takimi jak聽 Inci Beauty.

 

殴r贸d艂o:

Todo lo que necesitas saber sobre el INCI y c贸mo aprender a interpretarlo

 

Do艂膮cz do naszego newslettera, wykorzystaj 30 z艂otych z kuponu w pierwszych, drugich i trzecich zakupach.

Nie spamujemy! Przeczytaj nasz膮 polityk臋 prywatno艣ci, aby uzyska膰 wi臋cej informacji.

Written by

Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop